Medicatieoverdracht actueel op ZonMW congres Goed gebruik Geneesmiddelen 2016

Niet meer en niet minder!

Op donderdag 7 april was er wederom aandacht voor medicatieoverdracht op het vierde jaarlijkse congres van ZonMW ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen; niet meer en niet minder’. De in 2008 geïntroduceerde richtlijn medicatieoverdracht wordt deze zomer herzien. In de aanloop naar de herziening van de richtlijn zijn er al veel stappen genomen om de medicatieoverdracht te verbeteren. Maar is het genoeg? Een volledige en cliëntgerichte medicatieoverdracht voor iedereen die met medicijnen door de zorg wandelt, is de basis voor het veilig voor kunnen schrijven en goed gebruik van medicatie. 

Het afgelopen jaar kregen we wekelijks vragen via medicatieoverdracht.nl. Vragen over privacy, verwachte herziening, format van de toedienlijst, LSP, verantwoordelijkheidsverdeling tussen artsen, regionale samenwerking en goede voorbeelden. Reden om een landelijke uitvraag te doen over de huidige stand van zaken bij alle betrokkenen in de keten. Op het GGG-congres presenteerde Anne de Roos een sneak preview over de huidige stand en ervaringen binnen de ziekenhuizen. Patricia van den Bemt ging in op de grotere rol van de patiënt door inzet van patiëntportalen, medicatie in eigen beheer en het doorgebruiken van thuismedicatie. Jeroen Derijks gaf toelichting op het inrichten van medicatieverificatie voor de vele poliklinische consults in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

De presentaties

Anne de Roos, presentatie

Patricia van dem Bemt, presentatie

Jeroen Derijks, presentatie

 Er is nog genoeg ruimte om te blijven verbeteren! 

Juist door samen te werken in de keten, aandacht te besteden aan urgentie en het blijven verhogen van kennis bij alle betrokkenen blijft het onderwerp onder de aandacht! Vanuit een persoonlijke drive zal Anne de Roos vanuit  medicatieoverdracht.nl ambassadeur blijven tot de medicatieoverdracht overal werkt. Anne schreef mij aan de richtlijn in 2008 en was daarna 3 jaar lang landelijk projectleider voor VWS om de richtlijn te promoten en te komen tot ketenafspraken met de 19 aangesloten partijen. Ze was projectleider voor het invoeren van medicatieverificatie bij het UMC Utrecht, de totstandkoming van het regionale convenant ZZ en de implementatie ervan in de regio Haarlemmermeer.  

Meer weten over de stand van zaken gebaseerd op landelijke uitvraag? Meld je nu aan voor de open space werkconferentie op 27 mei! Een moment om op interactieve wijze samen te werken aan concrete plannen voor verdere verbetering van de medicatieoverdracht. Hierbij gaan we over én wagen we ons buiten gebaande paden. Vooraf geen vastomlijnde onderwerpen; ter plekke komen we tot de juiste onderwerpen en gaan daarmee aan de slag.

Voor een totaal overzicht van de dag kijk hier