Medicatieoverdracht bij Spoedopnamen, veel beweging

11 Ziekenhuizen werken hard aan het verbeteren van de medicatieoverdracht bij spoedopnamen. Afgelopen donderdag 24 juni was de 2e werkconferentie van het High 5's programma olv CBO. De meetresultaten werden gepresenteerd, waaruit bleek dat er voldoende risicoreductie te behalen valt door betere procesinrichting. Ik gaf daar een presentatie over de landelijke stand van zaken. En een praktijkvoorbeeld uit de 1e hand. Ik mocht zaterdag 16 juni de SEH gebruiken als patient om een foto te laten maken na een ongelukje met zeilen.

Enthousiasme en meetresulaten delen

Teams van de 11 deelnemende ziekenhuizen deelden tijdens deze 2e werkconferentie hun meetresultaten, aanpak en quick wins. Interactief en open, zo kwam de dag op mij over. Kijk onder MEER INFO hierboven in het scherm voor meer informatie over het High 5's project en de deelnemende ziekenhuizen.

Tips voor communicatie met de patient in de wachtkamer SEH en op de site

Neem bij het project direct de communicatie met de patient mee. En pak daarbij alle mogelijke kanalen tegelijkertijd aan. Ik deel graag wat praktijktips na mijn bezoek aan de SEH 16 juni 2010:

  • De patiënt en zijn begeleiders moeten wachten in de wachtkamer, maak daar gebruik van. Hang in de wachtkamer een duidelijke poster op waarin het belang van het bij zich dragen van een actueel medicatieoverzicht wordt benadrukt. De KNMP heeft hiervoor een hele duidelijke poster ontwikkeld. Deze kun je bekijken en downloaden op: knmp-vandaag-2/map-van-de-maand-vakantie-en-medicijnen/Poster%20paspoort%20LR.pdf.
  • Duidelijke en aansprekende folder om te lezen, patientveiligheidskaart.
  • Als begeleider/patient ga om je heen kijken. Er staat een enorm rek met folders. Zorg dat je een folder maakt met een voorkant die eruit springt. Zet er een duidelijke tekst in, die het belang van een actueel medicatieoverzicht benadrukt, het proces in het ziekenhuis en weer naar huis aangeeft en hun eigen verantwoordelijkheid behandelt. Natuurlijk in prettig leesbare taal.
  • gebruik hiervoor bijvoorbeeld de patienteveiligheidskaart. Deze kun je tegenwoordig zelf samenstellen met plaatjes, eigen teksten en logo van het ziekenhuis. Kijk hiervoor op MijnZorgVeilig.nl. Dit is een downloadcentrum voor patiëntveiligheidskaarten. Een patiëntveiligheidskaart geeft patiënten tips over hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een veilige behandeling. Er zijn verschillende kaarten voor verschillende zorgsituaties.
  • Goede info op de website van het ziekenhuis: opname, spoed, verblijf, ontslag
  • Gebruik dezelfde poster (plaatje). Begin al op de homepage, maar zeker bij de tekst voor opname en ontslag. Laat de tekst lezen door patienten en familie, zodat je zeker weet dat deze aanspreekt.
  • Informeer de stadsapothekers dat u met deze poster aan de slag gaat. Mooier nog: start dit project samen.

Anne de Roos

 Poster U weet wat u slikt