Online toestemming regelen vanaf 4 maart 2013 mogelijk

Vanaf 4 maart 2013 kunnen patiënten hun toestemming voor het uitwisselen van hun gegevens via de zorginfrastructuur online regelen. Dat kan via de website www.ikgeeftoestemming.nl van de VZVZ. Als u zich vóór 15 maart 2013 aanmeldt voor de dienst Opt-in van VECOZO komt u eventueel in aanmerking voor een opt-in toeslag.

bron: www.vzvz.nl

Via www.ikgeeftoestemming.nl kunnen patiënten hun toestemming doorgeven aan hun huisarts of apotheek. Dat kan door een bericht te sturen met DigiD met sms. U ontvangt dit bericht vervolgens in een persoonlijke, beveiligde omgeving via de dienst Opt-in van VECOZO. Wie geen DigiD met sms heeft, kan op de website een formulier invullen, printen en aan de huisarts of apotheek geven.

Dienst Opt-in VECOZO

Wilt u uw patiënten straks de gelegenheid geven om via www.ikgeeftoestemming.nl hun toestemming aan u door te geven? Meld uw praktijk of gezondheidscentrum dan nu aan bij de dienst Opt-in en geef aan dat u mee wilt doen met www.ikgeeftoestemming.nl. Dit kan via www.vecozo.nl. Uw patiënten kunnen dan gebruik maken van DigiD met sms om aan u door te geven of zij toestemming geven voor het beschikbaar stellen van hun gegevens via de zorginfrastructuur. U kunt de berichten van patiënten via de dienst Opt-in bekijken en, na verwerking in het dossier van de patiënt, afhandelen.

Wilt u geen gebruik maken van deze online dienst via www.ikgeeftoestemming.nl? Geef dit dan ook aan bij de dienst Opt-in. Uw patiënten zien dan op de website dat zij hun toestemming niet online kunnen regelen.

Als u geen keuze aangeeft, kunnen uw patiënten online alleen een formulier invullen, printen en aan u geven.

Financiële afspraken

Zorgverzekeraars Nederland en de LHV en KNMP hebben afspraken gemaakt over de tegemoetkoming in de kosten die huisartsen en apotheken ontvangen voor de opt-in registratie. Voor elk aangemeld dossier ontvangt u een bedrag van enkele dubbeltjes. Dit is de zogenaamde basis opt-in vergoeding. Er is een toeslag op deze basis als minder dan 50 procent van uw patiënten toestemming heeft gegeven via de website. U kunt in aanmerking komen voor deze toeslag als u zich vóór 15 maart 2013 aanmeldt bij de dienst Opt-in van VECOZO en aangeeft mee te willen doen met www.ikgeeftoestemming.nl. Meer informatie over de financiële afspraken over het LSP vindt u op de website van de LHV en KNMP.

Ook voor niet-contactpersonen VECOZO

De dienst Opt-in was tot voor kort alleen beschikbaar voor de VECOZO-contactpersonen bij huisartspraktijken, apothekers en gezondheidscentra. Omdat dit in de praktijk vaak andere medewerkers zijn dan degenen die de toestemming van patiënten verwerken in het dossier, is de dienst Opt-in nu ook beschikbaar gemaakt voor andere medewerkers. Zij hebben hier wel een VECOZO-certificaat voor nodig. Na inloggen op www.vecozo.nl kunnen zij direct gebruik maken van de dienst Opt-in. Meer informatie over het aanvragen van een VECOZO-certificaat vindt u op www.vecozo.nl.

Zijn uw AGB-gegevens up-to-date?

Op www.ikgeeftoestemming.nl kunnen patiënten de huisartspraktijk (of het gezondheidscentrum waarbij de huisarts is aangesloten) selecteren die ze toestemming willen geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het AGB-register van Vektis. Voor uw patiënten is uw praktijk makkelijker te vinden en beter herkenbaar als uw gegevens in het AGB-register actueel zijn. U kunt die gegevens nu al controleren en zo nodig aanpassen via www.vecozo.nl. In de Kennisbank van VECOZO vindt u meer informatie over hoe u dit kunt doen

Via www.ikgeeftoestemming.nl kunnen patiënten hun toestemming doorgeven aan hun huisarts of apotheek. Dat kan door een bericht te sturen met DigiD met sms. U ontvangt dit bericht vervolgens in een persoonlijke, beveiligde omgeving via de dienst Opt-in van VECOZO. Wie geen DigiD met sms heeft, kan op de website een formulier invullen, printen en aan de huisarts of apotheek geven.

Meer info? Meer informatie over de dienst Opt-in vindt u op www.vzvz.nl en in de handleiding in de Kennisbank van VECOZO.