Patientveiligheidskaart Medicatieoverdracht

Op Mijnzorgveilig.nl vindt u de nieuwe patiëntveiligheidskaart over het actuele medicatieoverzicht. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat patiënten actief betrokken worden bij patiëntveiligheid.

Via Mijnzorgveilig.nl kunnen zorgverleners gratis patiëntveiligheidskaarten downloaden, onder andere over veilig medicatiegebruik en het actuele medicatieoverzicht. Alleen samen met de patiënt kunnen zorgverleners en apothekers dit medicatieoverzicht actueel houden.

Elke patiëntveiligheidskaart bevat 6 cartoons met bijvoorbeeld tips om patiënten/cliënten te stimuleren zorgverleners volledig en eerlijk te informeren.

Marjolein de Booys, manager patientveiligheid en kwaliteit NPCF: 'Een voorschrijver weet nooit zeker of de patiënt/cliënt zijn medicatie inneemt en zo ja of dat gebeurt zoals hij het heeft voorgeschreven. Soms stoppen patiënten voortijdig met de behandeling of passen ze zelf de dosering aan. Door gebruik te maken van de patiëntveiligheidskaart is het gemakkelijker om met de patiënt in gesprek te gaan om tot een werkelijk actueel medicatieoverzicht te komen. Dit kan veel schade en levensbedreigende situaties voorkomen'.

De kaart kan in de eigen huisstijl worden opgemaakt en er kunnen zelf teksten worden gewijzigd. De kaart is gemaakt samen met de NVZA en de KNMP.

>>Ga naar www.mijnzorgveilig.nl en bekijk of download de patientveiligheidskaart.

 Folder-mijnzorgveilig

 PTV-actueel-mediaoverzicht