VzVz: Elektronisch recept is succesvol

Voor het eerst kunnen ziekenhuizen via het Landelijk Schakelpunt (LSP) elektronische medicatievoorschriften naar apothekers sturen. Een test met deze digitale recepten is succesvol verlopen, zegt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VzVz). 

Deze nieuwe functionaliteit is de afgelopen tijd samen met het Regionaal ZorgCommunicatie Centrum (RZCC), het Maxima Medisch Centrum en vier apotheken getest. 

Medisch specialisten van het ziekenhuis stuurden na een gesprek met een patient een vooraankondiing van het recept naar de apotheek. Als de patient dan met het handgeschreven recept in de apotheek kwam, lag de medicatie al klaar. 

Op deze manier worden er minder medicatiefouten gemaakt. Een handgeschreven recept is niet altijd duidelijk en dan zijn fouten zo gemaakt. Met een digitaal verstuurd recpet is er geen verwarring meer. Daarnaast wordt het voor de apothekers eenvoudiger, wachtijden voor patienten worden korter en het proces wordt korter en er hoeft minder vaak na gebeld te worden bij onduidelijkheden. 

Voorlopig blijft het een vooraankoniding van het officiele recept. Dit omdat de elektronische hantekening van de behandelend art nog nodig blijt. 

Bron : Zorgvisie.nl, lees hier het hele artikel. 

Een belangrijke stap om de medicatieoverdracht in de keten te verbeteren. Een mooi begin om de keten digitaal sluitend te maken. Wij zijn benieuwd hoe de aansluiting op de verschillende software systemen zal verlopen. En de volgende stap, dat ziekenhuizen ook hun medicatiewijzigingen kunnen toevoegen aan LSP?